joi, 10 noiembrie 2011

LECTURI SUPLIMENTARE - CIRESARII VOL.I

CIREŞARII VOLUMUL I
Cavalerii florii de cireş

Aici puteţi citi online cartea:



    AUTOR:    Constantin Chiriţă 1925-1991

    Romanul este o operă epică, în proză, de mare întindere, cu o acţiune desfăşurată pe mai multe planuri, la care participă un număr mare de personaje.
    Romanul începe descriind slujba ca paznic a lui Moş Timofte. Acesta lucra la liceu de 50 de ani şi suna clopoţelul la ora exactă. Ca întotdeauna avea protejaţi şi nesuferiţi.
    Protejaţii lui de această dată sunt Cireşarii, un grup de copii care veneau din cartierul Cireş.
    Acest grup este format din Victor - lider incontestabil, inteligent, descurcaret, creierul echipei, care isi mentine calmul in momente de criza, este ingaduitor (in special cu Ionel) şi se gandeste tot timpul la siguranta celorlalti, Ionel - aspirant la titlul de lider, ingamfat, egocentric, isi minte prietenii pentru a ajunge capitanul echipei, dar cu toate acestea este inteligent, creatorul unui aparat TFF, în schimb în momentele de criză îşi pierde calmul, Ursu - puternic, atlet, isi primejduieste viata pentru prietenii sai aflati in pericol, tine la Victor, il dispretuieste in prima faza pe Ionel, dar are o slabiciune pentru Lucia şi are grija mereu de Tic, Lucia - tunsa baieteste, stricta, impune si respecta reguli, este un fel de "program" al echipei si observator, isteata, tine la fiecare din grup (mai ales la Ursu), este prudenta, iar impreuna cu Ionel creeaza un aparat TFF, tot timpul este punctual, Maria - a doua fata din grup, visatoare, impulsiva, spera neincetat, contopeste realul cu fantasticul, copilaroasa, dar isteata, intr-o vesnica tachinare cu Ionel, se supune cerintelor liderului de drept Victor şi isi iubeste fratele chiar daca se cearta mai tot timpul cu el, Dan - plapand, visator ca si Maria, mediatorul grupului, "cel care aduce pipa pacii", se lasa certat cu scopul ameliorarii rabufnirilor echipei, este mereu glumet, aduce un zambet pe fetele congestionate ale ciresarilor in cele mai negre moment, şi Tic - cel mai tanar membru al echipei, fratele Mariei, inca un copil, crede in basme si cuvinte magice, viclean si istet, nu este primit de la inceput in cercul ciresarilor dar se autoinclude prin temerara lui calatorie solitara pe urmele acestora, se ataseaza in mod special de Ursu, este impulsiv, nestatornic si cu o energie de veverita: Alaturi de Tic il mentionăm si pe Tombi (alias Tangulica), cainele acestuia care ii va insoti in calatorii pe ciresari.
Terminand prezentarea "cavalerilor florii de cires" voi prezenta pe scurt actiunea cărţii: Moş Timofte Păstrăvanu, paznicul scolii, batran cumsecade si drept, ii ia sub obladuirea sa pe ciresari si-i incurajeaza in planul lor de glorie. Acestia dorind sa se remarce printr-o descoperire faimoasa hotarasc plecarea spre Pestera Neagra, un loc neumblat din cauza zvonurilor si basmelor locale, cum ca ar fi bantuita de fantasme. Dar liceenii neinfricati pleacă. Înfruntand nenumarate pericole, printre care si "Expresul negru", un agent secret ce se dadea drept un vanator pe nume Petrachescu. Aceştia au descoperit noi cai de comunicare cu exteriorul ale pesterii la un nivel subteran precum şi niste pietre arhaice. In final "Expresul negru" este prins de politisti, iar copiii devin cunoscuti.


Aşa cum făcut şi în alte cazuri, adică am luat informaţii de pe alte siteuri sau bloguri, mulţumesc tuturor pentru ajutor.

2 comentarii: