luni, 29 noiembrie 2010

Lectia de istorie "MONARHIA"

La una din orele de istorie Vladut a avut de facut o scurta prezentare a ce inseamna monarhia. O prezint mai jos:

MONARHIA

Monarhia este un sistem politic în care puterea este simbolizată de o singură persoană numită monarh. A fost o formă de guvernământ obişnuită în întreaga lume în perioadele antică şi medievală.
Regula eredităţii este adesea obişnuită, însă monarhiile elective sunt considerate, de asemenea, monarhii (Papa, suveranul Vaticanului este ales de către Colegiul Cardinalilor), iar unele state au conducători ereditari însă sunt considerate republici (cum ar fi Marele Consiliu de Şefi în Fiji).
Monarhia poate fi de mai multe tipuri: constituţională, absolută, electivă.
Monarhie constituţională
În statele cu regim monarhic constituţional (ex: in Europa - Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Suedia, Belgia, Olanda, Spania, , in Africa - Lesotho, Maroc, in Asia - Cambodgia, Japonia, Iordania, Malaezia, Thailanda, in Oceania - Tongo), şeful statului este monarhul, care deţine de regulă puteri limitate. Puterea executivă este deţinută de Guvern prin Primul-Ministru. Ca structură, sistemul este foarte asemănător cu cel al Republicii Parlamentare, diferenţele fiind legate de şeful statului şi modalitatea de alegere al acestuia.
Monarhii din aceste sisteme au cunoscut o reducere treptată a atribuţiilor lor, mai ales după anul 1945, rolul acestora fiind mai mult simbolic. Cu toate acestea, există "puteri de rezervă" pe care aceştia le pot folosi (mai ales în Marea Britanie), însă acest lucru ar putea duce la o criză puternică în statul respectiv.
Această formă de guvernământ este considerată stabila, întrucât şeful statului, deşi nu este ales direct de către cetaţeni, este impartial din punct de vedere politic şi nici nu se implică la nivel public în politica statului (de exemplu, Regina Marii Britanii nu face niciodată afirmaţii publice referitoare la politicile Guvernului, însă are o întâlnire săptămânală cu Primul-Ministru in care îşi exprimă punctul de vedere legat de acţiunile acestuia).
Monarhie absolută
În această formă de guvernământ, monarhul deţine puterea absolută in stat. Parlamentul are rol decorativ (daca există), iar puterea executivă este exercitată în totalitate de monarh. Exemple de monarhii absolute: in Africa – Swaziland, in Asia – Brunei, Oman, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, in Europa – Sfantul Scaun de la Vatican este o monarhie absoluta dar aleasa prin vot.
Monarhii Pan-Continentale
Aceste monarhii fac pate din monarhiile constitutionale si sunt 16 state care au recunoscut ca monarh pe Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Aceste state sunt conduse insa de Parlament si Guvern. Exemple: Australia, Noua Zeelanda, Canada, Jamaica, Bahamas, etc.
Monarhii cu guvernare mixta
Exista si monarhii in care sistemul politic este mixt. Exemple sunt statele Bahrein si Kuwait in care conducerea este exercitata de catre Rege dar si de catre Prim-Ministru, fiecare avand rolul sau distinct in politica tarii.
Monarhii Subnationale
Exista si unele monarhii ale unor popoare indigene care au fost acceptate si recunoscute de catre statele care le-au ocupat. Exemple: populatia Maori din Noua Zeelanda, populatia KwaZulu Natal din Africa de Sud, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu