luni, 11 iunie 2012

LECTURI SUPLIMENTARE - FRAM URSUL POLAR

FRAM URSUL POLAR
de Cezar Petrescu



            Povestea începe cu o reprezentaÅ£ie de adio a circului StruÅ£ki. Avea să fie ultima apariÅ£ie a lui Fram, ursul polar. ÃŽn arenă apar pe rând caii, elefanÅ£ii, maimuÅ£ele, leii ÅŸi leoparzii, dar ÅŸi acrobaÅ£ii ÅŸi clovnii. Toată lumea astepta cu nerăbdare apariÅ£ia magică a lui Fram. Spectatorii sunt dezamăgiÅ£i. Fram rămâne ascuns în cuÅŸca lui, singur, doar cu visele lui ÅŸi cu un singur gând: să se întoarcă în locurile unde s-a născut.
            Autorul ne poartă pe câmpurile albe de la Cercul Polar, acolo unde într-o noapte, din aceea care Å£ine 6 luni, se naÅŸte Fram. CreÅŸte alături de mama sa până când este prins de un vânător ÅŸi dus într-o colibă de eschimoÅŸi. Este vândut unor marinari care veniseră în Å£inuturile arctice să vâneze foci ÅŸi balene. AceÅŸtia îl botează Fram ÅŸi când ajung pe uscat îl vând circului StruÅ£ki.
            La circ învaţă tot felul de giumbuÅŸlucuri. Timpul trece încet, iar Fram, prin programul pe care îl executa în fiecare seară devine vestit. ÃŽÅŸi execută programul de unul singur, fără îmblinzitor, născoceÅŸte în fiecare seară ceva nou, devine prietenul oamenilor.
            După acea ultimă reprezentaÅ£ie, visul lui Fram se împlineÅŸte. Directorul circului îl trimite cu ajutorul unor marinari în locul în care s-a născut. Aici însă, viaÅ£a nu este aÅŸa de uÅŸoară ca la circ. Afară este un ger năpraznic, trebuie să-ÅŸi facă singur un culcuÅŸ ÅŸi să-ÅŸi caute singur hrana. ÃŽn acea, parcă eternă, noapte polară, Fram îşi găseÅŸte un mic prieten: un ursuleÅ£ pe care îl botează Zgăibărici ÅŸi pe care îl va proteja de acum încolo. Tot pe întinsele câmpuri albe îl întâlneÅŸte pe Nanuc, un „pui” de eschimos.
            PeripeÅ£iile lui Fram continuă pe imensa mare albă. Doi vânători de vulpi polare ÅŸi urÅŸi polari sunt salvaÅ£i de la moarte de către Fram atunci când aceÅŸtia rămân înzăpeziÅ£i. Fram s-a culcat peste ei pentru a-i proteja ÅŸi încălzi, le-a lins obrajii, nasurile ÅŸi ochii. AceÅŸtia îl recunosc pe Fram, ursul polar de la circul StruÅ£ki. Tot Fram îi ajută să-ÅŸi găsească corabia, iar când ajung la barcă, Fram este primul care se urcă aÅŸteptând să se întoarcă în lumea de unde venise – lumea circului.

4 comentarii: